Loopmeditatie

Kies een besloten plekje van 5-10 meter lang, waar je heen en weer kunt lopen. Zodra je vertrouwd bent met loopmeditatie kan je dit ook in een park of bos doen. Begin met 10 minuten en bouw dit langzaam uit naar 30 of 60 minuten.

Ga staan met je voeten op heupbreedte en je armen langs je lichaam. Wees je korte tijd bewust van de staande houding en van het contact tussen je voeten en de grond. Laat je schouders, armen, benen en de rest van het lichaam ontspannen. Houd je hoofd rechtop, op 1 lijn met je ruggengraat, en buig je kin iets richting je borst. Je ogen zijn geopend en ongeveer 1.5 meter voor je op de grond gericht. Zonder dat je je ergens specifiek op gaat focussen.

Voordat je je eerste stap zet, registreer je het voornemen om te gaan lopen. Richt je aandacht dan op je voetzool, til je hiel langzaam op en  ervaar hoe je lichaamsgewicht nu op de bal van je voet drukt. Blijf je voet optillen en beweeg hem dan door de lucht naar voren. Zet je voet op de grond en voel hoe je voet de grond raakt. Eerst je hiel, dan de bal van je voet. Wees je ook bewust van het feit dat je andere voet omhoog begint te komen, op het moment dat je voorste voet contact maakt met de grond.

Ga door met lopen op deze aandachtige manier, hou je aandacht gericht op je voetzolen en observeer de verschillende fasen van optillen, door de lucht bewegen en neerzetten. Adem op een natuurlijke manier en vind je eigen ritme.

Als je aan het eind van je loopafstand bent gekomen, zet je je voeten weer naast elkaar neer en ga je pauzeren. Je bent je weer bewust van de staande houding. Draai om en loop nu weer terug. Blijf net zolang heen en weer lopen tot je volledig bewust kunt zijn van lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *