Het Solse Gat licht bij Drie in het oudste bos van Nederland. 
Het is een hele grote energiekrachtplaats, een hele bijzondere ervaring als je hier voor het eerst komt. 
Je kunt er komen vanuit alle richtingen en zo in eens sta je voor het gat in de aarde.

De legende

Het verhaal gaat dat op de plek van het grote gapende gat een groot klooster heeft gestaan met torens zo hoog als de hemel. Een brede gracht en hoge poorten maakten dat je er niet zomaar bij kon komen. De duivel laat zich niet hinderen door afzondering en tijdens een donkeren en stormachtige nacht nam hij geest en ziel van alle monniken in zijn bezig. Tot in de wijde omtrek waren de vreselijke schreeuwen en gorgelden geluiden van de bezeten monniken te horen.

Het was tijdens een koude kerstnacht, eeuwen geleden, dat de duisternis en stilte van het woud werden verdreven door een hele felle bliksemflits en harde donder. De aarde begon te beven en langzaam werd het klooster door de aarde opgeslokt en verdween voorgoed. Wat overbleef was de herinnering aan het gebouw en de kuil in het bos waarmee de oorspronkelijke orde weer was hersteld.

Het Solse Gat is een plek waar zowel negatieve als positieve energie voelbaar is. Waarom de naam Solse Gat?
Duizenden jaren geleden heeft hier een Germaanse plaats gelegen waar de zonnegod Sol werd aanbeden. In het mytische verhaal gaat het daar ook over de strijd tussen goed en kwaad en wordt het licht van Sol verslonden door de drie duisterniswolven; Managarm, Hati en Skoll. 
Dat kan ook de reden zijn dat het dorpje dichtbij DRIE heet.

 

Eigen ervaring

De eerste keer dat wij daar heen gingen is denk ik zo’n 15 jaar geleden. Met de auto reden we richting Ermelo en dan rij je zo Drie binnen.
Eigenlijk wijzen de borden je de weg naar het Solse Gat.
Het bos waar je doorheen rijdt is prachtig, zelfs dat is al mysterieus. Heel donker met op veel plekken in eens heel veel licht en heel veel rust.
Je rijdt richting het boshuis, genaamd Boslust. Daar kun je je auto parkeren.
Let op: Het Solse Gat is best een eindje lopen en het eerste stuk is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Later (in het bos) kom je op een asfalt weg daar gaat het beter. Het is niet met de auto te bereiken, alleen lopend of op de fiets.

Het bos naar het Solse Gat is prachtig en rustig, rechts van het pad staan er een paar huizen van de beheerders van het restaurantje. Waar je overigens hartelijk wordt ontvangen en kunt genieten van overheerlijke koffie met eigen gemaakte appelgebak.
Tijdens de wandeling staan overal borden in het bos die je wijzen naar het Solse Gat, maar vergeet vooral niet de mooie omgeving in je op te nemen. Deze wandeling moet je dus niet maken als je haast hebt, neem er je tijd voor.

Na een tijdje lopen stonden we dan in eens bij het Solse Gat, een enorm gat midden in het bos, zeer indrukwekkend. Overal staan bankjes waar je kunt zitten en kunt genieten van de omgeving en van de energieën die je er op doet. Want JA, die zijn er zeker! 
Met het verhaal en de legende in je achterhoofd is de plek heel bijzonder en als je goed luistert hoor je het gegil van de monniken misschien wel.

Je kunt om het Solse Gat heen lopen, als er geen water in ligt kun je er zelfs doorheen lopen naar de overkant. Aan de overkant van het gat staan op een heuvel hele mooie hoge bomen. Als je naar het topje van de heuvel klimt en daar gaat zitten heb je een mooi overzicht over het Solse Gat. 
Geniet daar weer van de natuur en het moois wat moeder aarde je te bieden heeft. Laat de energie van het Gat op je doorwerken en ervaar het gewoon.